Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще положат клетва в петък

Депутатите в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември, петък. Първото заседание ще започне в 9 часа в старата сграда на парламента и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията първото заседание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ия парламент това е Силви Кирилов от "Има такъв народ". След полагането на клетвата депутатите ще подпишат клетвени листове.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на парламента. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите. Вече стана ясно, че четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство – "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" са се договорили председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. Идеята е при пълен мандат всяка от четирите формации да има председател на парламента. Ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка - Корнелия Нинова.

На първото заседание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

В 47-ия парламент ще има седем партии и коалиции. Според разпределението на мандатите първата политическа сила "Продължаваме промяната" има 67 депутати, ГЕРБ-СДС - 59, ДПС - 34, "БСП за България" - 26, "Има такъв народ" - 25, "Демократична България" - 16 и "Възраждане" - 13.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във