Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще обсъждат законопроекти по Плана за възстановяване

Депутатите започват работа по два от документите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Необходимо е законопроектите да бъдат приети, преди страната ни да започне да усвоява средствата от европейското финансиране. Става въпрос за законопроекта за ратифициране на Споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между Европейската комисия и България. Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента тази седмица, публикувана на интернет страницата на институцията.

Резултатите, които се очаква да бъдат постигнати с ратификацията на Споразумението, са започване на финансовото изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост, както и създаване на нормативна рамка за гарантиране на ефективното изпълнение на предвидените реформи и инвестиции от България, е записано в мотивите на вносителя - Министерският съвет. Отчита се още, че ратификацията е предпоставка за подаване на първо искане за плащане към Европейската комисия.

Конкретните права и задължения, които се определят със Споразумението, са свързани с извършване на регулярни проверки дали предоставеното финансиране е било използвано правилно, дали предвидените етапи и цели по отделните реформи и инвестиции са били изпълнени и съответно да бъдат предприети подходящи мерки за предотвратяване, разкриване и коригиране на измами, корупция и конфликти на интереси, пише още в мотивите към законопроекта. 

В предложения дневен ред за работа на парламента е и законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство между Правителството на Република България и Европейската банка за възстановяване и развитие относно подкрепа за изпълнение на проекти, финансирани чрез Европейските фондове за периода 2021-2027 г., включително Плана за възстановяване и устойчивост.

По данни на финансовото министерство през есента се очаква страната ни да получи повече от 1 млрд. и 300 млн. евро. Дотогава трябва да се приемат още редица законопроекти, а времето между връчването на втория и третия мандат за съставяне на правителство е ограничено. Същевременно вероятността да отидем на избори изглежда все по-голяма. А това минава през разпускане на парламента. Именно поради тази причина депутатите трябва да побързат с приемането на законите, свързани с европейското финансиране. 

Очаква се днес на първо гласуване депутатите да обсъдят законопроекти за изменение на Закона за хазарта, както и изменения в Закона за съдебната власт, Закона за здравето, Закона за ветеринарномедицинската дейност и в Кодекса на труда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във