Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще обсъждат промени в закона за мерките срещу изпирането на пари

Депутатите се връщат в Народното събрание след триседмичната коледна ваканция. както обикновено, в началото на пленарния ден политическите сили ще направят декларации и ще очертаят водещите си приоритети до края на 44-я парламент, чийто мандат изтича на 26 март. Новата пленарна сесия започва в година на предстоящи избори. 

В проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица, която ще бъде гласувана днес, има девет точки.

В дневния ред е предложение по чл.53, ал.8 от ПОДНС от Парламентарна  група "Обединени патриоти": Първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи (Вносители: Юлиан Ангелов и група народни представители, 13.6.2019 г.).

Предстои първо гласуване на законопроект за изменение на Закона за мерките срещу изпирането на пари (Вносители: Красимир Ципов, Пламен Нунев, Маноил Манев и Александър Иванов, 9.12.2020 г.). Очаква се с тях да отпадне задължението за търговците на едро да докладват пред ДАНС за съмнителни сделки на свои клиенти.

Първо гласуване ще има по законопроект за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции (Вносител: Министерски съвет, 26.10.2020 г.).

Предстои първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници (Вносител: Министерски съвет, 29.10.2020 г.).

Предвидено е изслушване на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на околната среда и водите Емил Димитров и министъра на икономиката Лъчезар Борисов на основание чл. 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, относно ситуацията на територията на страната, във връзка с влошената метеорологична обстановка и предприетите действия от страна на компетентните органи (Вносители: Красимир Ципов, Александър Ненков и Александър Иванов, 12.1.2021 г.) – точка първа за четвъртък, 14 януари 2021 година.

Депутатите ще гласуват законопроект за ратифициране на Спогодбата между Република България и Кралство Нидерландия за избягване на двойното данъчно облагане с данъци на доходите и предотвратяване на отклонението и заобикалянето на данъчно облагане (Вносител: Министерски съвет, 27.11.2020 г.) – точка трета за четвъртък, 14 януари 2021 година.

Първо гласуване ще има по законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (Вносител: Министерски съвет, 5.1.2021 г.) – точка първа за петък, 15 януари 2021 година.

Предвиден е и редовният парламентарен контрол – след приключване на законодателната част от заседанието в петък, 15 януари 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във