Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще обсъдят на второ четене пет законопроекта за промените в Изборния кодекс

В Народното събрание ще се обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс. Между двете четения бяха внесени пет законопроекта.

Предложенията са толкова разнопосочни, че не е ясно как ще се съгласуват. 

От ГЕРБ предлагат да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Искат и създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

Управляващите предлагат да има мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а за останалите 200 да се приложи пропорционалната избирателна система. Предлагат и осигуряване на възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели.

Проектът на ГЕРБ дава възможност за гласуване в два последователни дни заради коронавируса. От БСП обаче предлагат гласуване само с машини, а обезпечаването на машинното гласуване да е отговорност на Министерски съвет, а не на Централната избирателна комисия. 

Промените, внесени от ДПС, предвиждат отпадане на квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен. От Движението искат въвеждане на много по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитацията на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.

Предложенията на НФСБ са свързани със запазване на общия ред, предвиден в Конституцията, за избори за Велико народно събрание и отпадане на възможността за гласуване в два последователни дни.

От ВМРО предлагат премахване на номерата в бюлетината пред имената на политическите сили и пряк избор за кмет в населени места с над 200 жители, а не както е досега – с над 350 жители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във