Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите ще изслушат министър Велислав Минеков за "Труд"

Във вторник депутати от ГЕРБ и граждани се събраха пред Министерството на културата в знак на солидарност с журналистите от вестник „Труд“ и постлаха с вестници стълбището на ведомството

Депутатите ще изслушат министъра на културата Велислав Минеков по казуса с вестник "Труд". Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание, която трябва да бъде гласувана в началото на пленарното заседание. Изслушването е внесено от ГЕРБ и е във връзка с действия на изпълнителната власт, засягаща дейността на частната медия.

В понеделник Министерството на културата започна процедура по запечатване на офисите на медията заради неплащане на наем. Акцията се проведе със съдействието на полицията. Културното ведомство твърди, че "Труд" дължи 133 хиляди лева, но според главния редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков това е лъжа.

Офисите се запечатваха от Светослав Трайков, който е съветник на служебния министър Минеков, както и от представители на областната администрация. Редакцията на "Труд" обяви гражданско неподчинение.

Във вторник депутати от ГЕРБ и граждани се събраха пред Министерството на културата в знак на солидарност с журналистите от вестник „Труд“ и постлаха с вестници стълбището на ведомството. Цяло денонощие журналистите прекараха пред запечатаната вчера сграда на редакцията, а преди обяд служители на Министерството на културата отвориха помещенията, за да може имуществото да бъде изнесено и сградата да бъде освободена.

Повече от 235 хиляди лева неустойки и невъзстановени консумативи дължи свързаното с Петьо Блъсков - дружеството „Южен кръст“, за ползването на помещения собственост на културното министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във