Банкеръ Weekly

Общество и политика

Депутатите се вдъхновиха с речи на Тодор Живков

Методи Андреев

Откъси от речи на Тодор Живков огласиха пленарната зала на 2 септември. Това стана по време на дебатите на първо четене на три законопроекта - два за закриване на Комисията по досиетата, внесени от независимия депутат Велизар Енчев и от БСП, както и един на Методи Андреев от ГЕРБ заедно с Реформаторите.

Накрая мнозинството прие само законопроекта на управляващите със 100 гласа "за". Той предвижда разширяване на кръга от проучваните лица за принадлежност към ДС и разузнаването по време на тоталитарния режим. А другите два - за закриване на звеното, бяха отхвърлени.

Докато народните избраници дискутираха по темата, 20-минутно литературно четене на досиета и речи на Тодор Живков изнесе бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев. Целта му бе да защити необходимостта от разкриване на цялата истина, включително и за евентуалното агентурно минало на кметовете и шефовете на агенции и държавни комисии. Той обвини БСП в шизофрения и лицемерие, че предлага дейността, свързана с документите на ДС, да се предостави на архивна агенция, наречена Институт за национална памет.

"БСП дава сигнал, че страда от хронично дисоциативно разстройство на личността", постави диагноза Андреев и цитира думите на Тодор Живков, че ДС е филиал на КГБ. В подкрепа на тезата си за зависимостите на Държавна сигурност и че комисията трябва да продължи да съществува, депутатът от ГЕРБ прочете бележки от началник на оперативния работник "Радулов", който се оказа народният представител от БСП Таско Ерменков, като не подмина и темата за Георги Първанов, който повтарял, че не е бил агент "Гоце".

"Не проявява самокритичност и самовзискателност, изразява консумативни настроения, не проявява сериозно отношение към социалистическата собственост. Да се върне у нас и да му се наложи наказание, не може да му се гласува доверие", изчете откъс от досие Андреев, като обясни, че въпросният офицер е в залата. 

В отговор Ерменков скочи на трибуната да се защитава: "Става въпрос за мен и това е доказателство защо тази комисия трябва да бъде закрита - за да не се злоупотребява с информация, която е непълна, неточна и изкривена. Вадят се отделни странички от досиета - във всяка кариера може да намериш някакъв отрицателен момент". Социалистът посочи, че е служил във военното разузнаване до 1992-ра без нито едно наказание. Той се обърна и към парламентарната шефка Цецка Цачева с молба да направи така, че винаги да има дежурен лекар на разположение за подобни ситуации, като намекна за Методи Андреев. "Специалист от Военна болница да има допуск до залата, защото може да се стигне до фатални случаи. А когато някои от изказващите се тук изпадат в носталгия, че навремето са пропуснали уроците по БКП, ако имат желание да си опреснят знанията си, да се обърнат за помощ към БСП", изтъкна Ерменков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във