Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите се скараха заради разплащанията към пътните строители

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов

Проекторешението, с което се предвижда да се даде възможност на Агенция "Пътна инфраструктура" частично да изплати дължимите суми по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа към пътните фирми, предизвика напрежение в пленарната зала, прекъсване на заседанието и свикване на извънреден Председателски съвет. Накрая решението остана за следващия ден.

В началото на пленарното заседание председателят на парламента Никола Минчев обяви, че точката за АПИ отпада от дневния ред поради липса на доклади на водещите комисии. Проекторешението, внесено от управляващите, предвижда АПИ да заплати от бюджета за тази година 50 на сто от всички финансови задължения на Агенцията, възникнали по изпълнените дейности по договорите за извършване и поддръжка на републиканските пътища. "Тази практика да се включва предварително точка, с надеждата, че ще има доклади, е рискована", каза Минчев.

От "Има такъв народ" обвиниха председателя на регионалната комисия Настимир Ананиев, че умишлено не е подписал доклада. А от "Продължаваме промяната“ изразиха съмнение дали има правно основание Народното събрание да гласува подобно решение.

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов поиска думата и заяви, че АПИ не може повече да възлага каквито и да било дейности по поддръжката на пътищата в страната. И призова парламента да разреши на Агенцията да продължи да поддържа и ремонтира пътищата по действащите договори до избор на нови изпълнители. "Аз не търся от вас да свалите отговорността от мен, напротив. Очаквам Народното събрание да поеме своя дял от отговорността, за да ми даде възможност след това и аз да понеса своята отговорност и да отговоря на обществените очаквания за качествено поддържане на републиканската пътна мрежа и за завършване в срок на започнатите през миналата година ремонти", каза министърът.

"Има един израз "Тарикат мъж не писка". Ако човек се е прецакал и е мъж, дори и да е сбъркал... Това нещо го има в дневния ред, тъй като всички го подкрепят, тъй като и вие сте го подкрепили с подписите си, дайте да го гласуваме, за да развържем ръцете на Министерството на регионалното развитие, защото оттук нататък. Ако не го направим и има една катастрофа или падне някой мост и има загинали хора, те ще бъдат на вашата съвест", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Това решение поражда въпроса дали трябва с решение на Народното събрание да се отпуснат тези средства, или това е изцяло в прерогативите на Министерския съвет и съответното министерство, посочи Милен Матеев от ПП.

От БСП се опитаха да успокоят напрежението и поискаха почивка. След 45 минути беседи между управляващото мнозинство беше решено точката ще се разгледа в утрешното заседание на парламента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във