Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите се скараха заради пултовете за гласуване в новата пленарна зала

Парламентът удължи работното си време и започна дебат за биометрията. Предложението за удължаване на работното време направи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Дебатът за легитимността на гласуването започна след като зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Халил Летифов се оплака, че биометрията на пултовете не работи. От БСП потвърдиха. Социалистът Явор Божанков заяви, че днешният кворум вече е под съмнение, както и това, което се гласува в пленарна зала.

Заместник-председателят на парламента и председател на НФСБ Валери Симеонов увери, че няма никакво нарушение на правилника. "По отношение на начина на гласуване и за грешки по отношение на системата вече е извършена проверка на системата. Системата работи безупречно. Няма промяна на местата на народните представители. Поради тази причина, поради скоростта на подаването на текстовете системата отчита гласовете на всеки един от вас. Това е. След като държите заседанието да бъде по-бавно, то ще бъде по-бавно", посочи Симеонов.

Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски каза, че проблемът е в правилника, който гласи, че компютъризираната система за гласуване става чрез биометрични данни. "Днес ние нямаме решение на Народното събрание и са прави колегите", алармира Свиленски. По думите му правилникът е нарушен, което поставя под съмнение гласуването досега.

Тома Биков от ГЕРБ обърна внимание, че сега се дава нагледен пример какво ще правят социалистите, ако се въведе машинното гласуване. "Понеже ще получат по-малко гласове, ще кажат, че машините са виновни. Вие сте гласували и вотът ви е бил отчетен", изтъкна Биков.

"Проблемът не е как един народен представител ще гласува. Проблемът е с пултовете, защото без биометрия мога да гласувам от три отделни места. Искам да се направи проверка и да се установи за приетите текстове, защото това би означавало манипулация", констатира Джейхан Ибрямов от ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във