Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите се отказаха да избират нов управител на БНБ

Депутатите решиха процедурните правила за избор на управител на БНБ да отпаднат от дневния ред на парламента. "За" това гласуваха 121 народни представители, "против" - 61 и "въздържали се" - 23.

Предложението направи депутатът от парламентарната група на "БСП за България" Румен Гечев. "Избирането на ръководство на такъв орган предполага управляващо мнозинство, стабилно управление. Докато не формираме правителство, не е редно, има и други регулаторни органи, на които са им изтекли сроковете. Това ръководство на банката може да си изпълнява функциите", каза Гечев. Подобно становище изрази и Атанас Атанасов от "Демократична България". "Ние не можем тук да се разберем да изберем правителство, а почнахме да кадруваме в държавните органи. Така че като изберем правителство, нека тогава да влезе тая точка в дневния ред", посочи той.

На 19 август депутатите изненадващо включиха в дневния си ред процедурата за избор на нов управител на Българската народна банка. Мандатът на сегашния управител Димитър Радев изтече на 15 юли. Реално не съществуват юридически последици от това, че сегашното ръководство на БНБ работи с изтекъл мандат. А законът позволява той да ръководи централната банка до избора на нов гуверньор.

Съгласно приетото проекторешение, всяка парламентарна група можеше да излъчи свой кандидат в рамките на 3 дни от приемането му. Предложенията за удължаване на срока не бяха приети.

Още в 45-ия парламент от "Има такъв народ" повдигнаха темата. Тогава Пламен Данаилов от ИТН предложи да започне изготвянето на процедурни правила за избор на управител на БНБ. В предишния случай останалите партии отхвърлиха идеята на ИТН. Основният аргумент срещу нея бе, че подобни процедури в парламент с предизвестен край не се започват, защото се създават рискове, които може да прераснат в кризи. Сега критиките към пришпорването на процедурата са, че и в 46-ия парламент ситуацията е подобна.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във