Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите се карат за последно

Депутатите заседават за последно, преди 46-ото Народно събрание да бъде разпуснато с указ на президента Румен Радев. Първа точка в дневния ред е гласуването на второ четене на промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. С промените в него Бюрото за защита на свидетели ще бъде прехвърлено от прокуратурата към Министерството на правосъдието.

Още при обсъждането на заглавието на законопроекта депутатите се скараха. Първи взе думата Хамид Хамид от ДПС. "Каква е истинската цел на този законопроект? Това заглавие мисля, че не е най-подходящо. Може би трябва да гласи: "Закон за осветяване на някои защитени свидетели". Защо? Това си личи от мотивите, изказванията и всички приказки, които се изговориха. Какво се цели? Чета съобщение от новина от 4 август: "Неизвестен откри стрелба по защитен свидетел по делото "Килърите". Нападението е в Горна Оряховица." Това се цели. Кой има полза? Всички знаем, че в определени престъпни групи има обвинени олигарси, които се укриват от правосъдието, а по делата им има защитени свидетели. Целта е тези свидетели да бъдат осветени, за да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували, че тези олигарси, укриващи се, си имат адвокати по някои дела. Затова е тази закон. За една малка част тук, и то най-кресливата част, това е бизнес. Нищо лично. И още днес следобед ще си броят хонорарите. Приятно броене! За другата част от присъстващите този законопроект е един пиар. За останалите, които го подкрепят, това е една мръсна поръчка срещу Бюрото за защита на свидетелите. Защото това Бюро не е на главния прокурор, прокуратурата и съда. Това Бюро е на правосъдната система", разпали се Хамид Хамид. А Анна Александрова и Александър Ненков от ГЕРБ обявиха, че съдебна реформа не може да бъде направена за два месеца и без мнозинство.

"Молбата ми е към основната част от залата - да не репликираме. Няма смисъл. Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой, дори под амбразурата, в защита на КОЙ, отговори Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Да не си затваряме очите пред някои проблеми в правосъдието. Част от тези проблеми са свързани със статута и ролята на главния прокурор, ролята на специализираното правосъдие и начина, по който се взимат решенията във Висшия съдебен съвет. Ако не си оправим правосъдието, не можем да разчитаме на висок икономически растеж и чуждестранни инвестиции", каза Атанас Славов от "Демократична България".

"Голата истина е видна за българския народ и в 45-ото, и в 46-ото Народни събрание. Стига с тези метафори и процедури. Голата истина е, че голяма част от тези депутати се опитват да запазят това странно бюро, този странен главен прокурор. Срам ме е да остана с вас в тази зала. Вие сте срам, ДПС и ГЕРБ. И аз ще изляза оттук", посочи Филип Станев от "Има такъв народ".

"Съдейки от писъците, издавани от определена парламентарна група, явно Делян Пеевски ще стане защитен свидетел", допълни Хаджигенов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във