Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите се амбицираха да променят Конституцията

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС

Неочаквано депутатите от 48-ото Народно събрание, които в продължение на три дни не успяха да си изберат председател, дадоха заявка, че ще променят Конституцията. Те разделиха Комисията по конституционни и правни въпроси на две. По предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова бе решено да се направят промени в Правилника за организация на дейността на Народното събрание, с които се обособяват две постоянни комисии - Комисия по конституционни въпроси и Комисия по правни въпроси. При представянето на предложението Атанасова заяви, че вчера единодушно е било взето това решение и че е постигнат консенсус с останалите председатели на парламентарни групи. "Считаме, че високата натовареност на Комисията по правни въпроси би се преодоляла със създаването на една допълнителна Комисия по конституционни въпроси, в която да се обсъдят всички възможни промени в Конституцията, ако Народното събрание реши да прави такива", каза Атанасова.

В Комисията по конституционни въпроси може да се разглеждат и въпроси, свързани с отнемане на депутатски имунитет, ако има такива искания, както и въпроси за концепцията за развитие на правосъдната реформа, уточни още шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС. Според нея членството в тази комисия е редно да бъде на паритетен принцип, а Комисията по правни въпроси – на пропорционален.

Предложението бе подкрепено от всички парламентарни групи. С решението се правят изменения в правилника на парламента, с които се обособяват общо 25 постоянни комисии. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във