Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите са единни в защита на българските превозвачи

Парламентът възложи на Министерския съвет да обсъди законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия и да приеме недвусмислена позиция в подкрепа на исканията на българските превозвачи и в защита на техните и тези на българските граждани права и интереси. Решението беше прието единодушно от всички парламентарни групи.

Вносителите на проекта са Цветан Цветанов от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП, Мустафа Карадайъ от ДПС, Валентин Касабов от “Обединени патриоти” и Гергана Стефанова от “Воля” Днес преди парламентарното заседание се проведе транспортна комисия с единствена точка предложението за проекта за транспортна мобилност, за да може Министерският съвет да гласува позиция преди срещата на върха в София на 16-17 май.

Правителството подкрепи превозвачите в протеста им срещу готвените промени в рамките на Европейския съюз. На 8 април в Министерски съвет се състоя среща между премиера Бойко Борисов,  министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на браншовите организации в транспортния сектор. Повод за срещата бе обявеният от българските превозвачи национален протест на 16-и и 17-и май заради обсъждания от Европейския съюз Пакет за мобилност. Документът подкрепен от Франция, Германия, Австрия и Италия, предвижда шофьорите на ТИР-ове от източноевропейските страни да получават командировъчни като тези в западноевропейските, и ред други правила за почивка, които биха заплашили 190 хил. български превозвачи с фалит. Част от изискванията в пакета за мобилност са шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на тираджията да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите.

От бранша благодариха за подкрепата, но заявиха, че протестът ще се състои. Според тях новите промени са вкарани в контекст за защита на правата на шофьорите, но всъщност целта е да бъдат елиминирани от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони. Превозвачите заплашиха, че ако промените станат факт, много от тях ще се преместят в други европейски държави.

В четвъртък Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел за проблема на българските превозвачи и тя обеща да случаят да бъде проверен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във