Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЕПУТАТИТЕ РОДИНАТА ИЗГРАЖДАТ

От деветнадесети декември миналата година до четиринадесети януари залата за пленарни заседания на парламента остана празна. Единственото изключение беше миналата събота, когато местата на депутатите за кратко бяха заети от техните избиратели. В периода на този парламентарен покой народните представители обаче не почиваха. Повечето от тях успяха най-после да посетят избирателните си райони. Не че с това ще помогнат на симпатизантите си да се справят с многото си проблеми, но все пак е задължителна проява на уважение към техния вот.


Всъщност на голяма част от народните представители в този момент им се налага да свършат голяма по обем вътрешнопартийна работа извън Народното събрание. Съюзът на демократичните сили продължава да се занимава с доизграждането на местните партийни структури. По думите на председателя на партията Иван Костов до септември или октомври, когато ще се проведе поредната Национална конференция, партийното строителство трябва да е приключило основните си етапи. Според Христо Бисеров засега няма затруднения, които да забавят процеса, но все пак се подразбира, че утвърждаването на всяка промяна в местните структури изисква и по-продължително присъствие на самите депутати.


Българската социалистическа партия отдавна е забравила вълненията около партийното си изграждане, но затова пък сега я преследват куп проблеми, възникнали от сериозните вътрешни разногласия и приближаването на четиридесет и третия конгрес. Конкуренцията между Жан Виденов и Георги Първанов се изостря с всеки изминат час. Бившият лидер все още не е обявил официално намеренията си да щурмува отново партийната власт, но пред близки приятели е намекнал за плановете си да обяви своята кандидатура едва три дни преди началото на конгреса. Това ще лиши съперниците му от възможността да консолидират отпора си. От друга страна, сегашният партиен шеф Първанов обикаля всички кътчета на провинцията и се опитва да спечели трайни съмишленици, без изобщо да си прави илюзии за сериозността на битката, която му предстои. Проблемът, който най-много го затруднява, е липсата на време, но затова пък тя донякъде се компенсира от използването на парламентарната трибуна. За всички социалистически депутати предстоят месеци на чести пътувания. За да спечелят битката срещу идейните си конкуренти, те ще бъдат принудени да проявят много повече качества от обикновено парламентарно красноречие. Жан Виденов разполага с доста тъчно свободно време и го оползотворява с многобройни срещи със съпартийци из провинцията. Хората на Първанов не трябва да изостават от неговия темп, ако наистина целят победа.


Евролевицата все още не се сражава със самата себе си. Нейните проблеми са по-скоро близки до тези в СДС. Процесът на изграждане и укрепване на местни организации все още е далеч от края си, а само след месец е учредителният конгрес на партията. Времето си в тези последни оставащи дни евродепутатите вероятно ще се опитат да разделят между посещения на местни организации и утвърждаване на националния облик на партията чрез парламентарната трибуна.


Българският бизнесблок съчетава всички видове проблеми, които може да има една партийна организация. Депутатите от двете му крила трябва да се справят не само с трудностите на чисто структурното изграждане на местните клубове, но и да воюват ожесточено помежду си. Сраженията в тази война вече напуснаха границите на парламентарната сграда и сега победите зависят преди всичко от овладяването на местните структури. Така че извънпарламентарната заетост на бизнесдепутатите едва ли ще намалее с края на ваканцията. И през тази сесия бизнесполитиците ще трябва да разделят ценното си време между държавните дела и вътрешнопартийните си проблеми.


Много задачи за решаване в провинцията имат и част от депутатите на Обединението за национално спасение. Това се отнася преди всичко за членовете на ДПС и на Зелената партия, която в момента усилено доизгражда структурите си в провинцията. Зад останалите съпредседатели в политическия съюз не стои почти никой, така че нито Венцеслав Димитров, нито Димитър Луджев имат сериозни извънпарламентарни ангажименти - освен вероятно прецизиране на интересите на Мултигруп, които трябва да отстояват в пленарната зала.


Така изглеждат разноцветните политически ангажименти на българските депутати извън парламентарната сграда. Често те остават скрити за избирателите, но имат съществена роля за изграждането на здрава и сигурна верига във вътрешнопартийните отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във