Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите решиха: Въвежда се срочна служба в доброволния резерв

Със 103 гласа "за", 42 "въздържали се" и без нито един против парламентът прие на първо четене промените в Закона за резерва на въоръжените сили. С това се изчерпа дневният ред на Народното събрание и заседанието бе закрито.

Срочна служба в доброволния резерв предвиждат промени в Закона за резерва на въоръжените сили, който беше обсъден на първо четене в Народното събрание. По този начин се дава възможност на всеки български гражданин до 40 г. по негово желание и при условие че отговаря на изискванията на закона, да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца.

Осигурява се възнаграждение, здравно и социално осигуряване при изпълнение на договор за срочна служба в доброволния резерв. Наличие на договор и даване на статут на срочна служба в доброволния резерв за срока на договора ще доведе до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовката за защита на Отечеството, смятат вносителите от Министерския съвет.

Промените ще дадат възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани в етапите на средното образование за придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Дава се статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по-пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Освен това очакванията са да се увеличат възможностите на въоръжените сили за комплектуване на контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната, с необходимите специалисти, изпълняващи договор за служба в доброволния резерв.

А с увеличаването на годините за водене на отчет на запасните ще се подобрят мобилизационните способности на страната и ще се повиши готовността на въоръжените сили за защита на Отечеството чрез ефективно използване на тези български граждани съобразно специфичната им подготовка. Доброволните резервисти ще се използват по-ефективно за срока на договора чрез въвеждане на изискване от 2 години до навършване на пределна възраст за прием на служба в доброволния резерв.

Работодателите ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците

Facebook logo
Бъдете с нас и във