Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите решиха съкратен процес да не се прилага само при убийство

Съкратен съдебен процес няма да се прилага при убийство. Това решиха депутатите на второ четене. Според социалиста Крум Зарков големият проблем е, че управляващото мнозинство не знае какво иска. Той посочи, че ГЕРБ осакатяват предложението на парламентарната група на БСП, която предлага съкратеното съдебно следствие да отпадне и при причиняване на тежка телесна повреда.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" предупреди червените да внимават към кого адресират критиката си. Зарков настоя воеводите да отстояват решението си. "Когато сте във властта не може само меда, има и на меда жилото", подчерта депутатът от левицата.

Дебатът според лидерът на БСП Корнелия Нинова станал объркан. Тя настоя за справедливост, а по думите й докато ГЕРБ управляват, това няма как да се случи.

Според народният представител от управляващата партия Красимир Ципов справедливостта не се решавала в Наказателно-процесуалния кодекс, а в Наказателния кодекс. Ципов е на мнение, че дори да се ограничи съкратеното съдебно следствие за тежките престъпления, пак нямало гаранция, че ще се постигне това, което искат близките на жертвите. "Какво целим да постигнем днес - да отговорим на обществените очаквания? А очакванията са за справедливо наказание", заяви той. И подчерта, че преди да има съкратен процес, делата се точели с години, свидетели забравяли показанията си и се губели експертизи. Прекратени са поради изтекла давност няколко стотин хиляди дела.

В крайна сметка бе прието съкратен процес да не се прилага само за убийство, както предложиха от ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във