Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите решиха да отпадне зеленият сертификат в парламента

Депутатите отмениха изискването в сградата на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат. Предложението дойде от "Възраждане" и беше прието със 157 гласа "за", 3 - "против" и един "въздържал се". Депутатите приеха и редакционното предложение на Ива Митева от ИТН това да се случи от 14 март.

Влизането в парламента със зелен сертификат бе отменено по-малко от два месеца, след като то влезе в сила на 24 януари. Решението беше гласувано на 7 януари. Тогава то беше прието със 153 гласа „за“ и 4 "въздържали се", от които 63 от „Продължаваме промяната“, 34 от ГЕРБ-СДС, 21 от ДПС, 23 от БСП, 16 от „Демократична България“. „Има такъв народ“ и „Възраждане“ не гласуваха.

В началото на февруари "Възраждане" събра необходимите 48 подписа за внасяне на конституционна жалба срещу решението на НС в сградата да се влиза със зелен сертификат и я внесоха в Конституционния съд. Депутатите от парламентарната група на Костадин Костадинов така или иначе не спазваха изискването. Поради което голяма част от станалите народни представители също на показваха сертификатите си. Те не можеха да бъдат задължени да бъдат тествани на място. Така мярката на практика важеше единствено за служителите на Народното събрание и за журналистите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във