Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите решиха: БТА става безплатна

Информацията на БТА става безплатна. Това реши окончателно парламентът като прие промени в закона за агенцията, внесени от шефа на комисията по култура Вежди Рашидов и колегата му от ГЕРБ Тома Биков. Промените бяха одобрени едновременно на две четения с 80 гласа "за" и двама въздържали се.

"Информацията от БТА става безплатна като част от борбата срещу фалшивите новини", обеща новият директор на агенцията Кирил Вълчев. Заради тежкото си финансово състояние в условията на пандемия, много български медии са принудени да се отказват от достоверната информация на агенцията, аргументира се Кирил Вълчев при разглеждането на закона в парламентарната комисия за култура и медии.

След промените платени ще останат само архивът на БТА, специализираните услуги и продукти, изготвени по възлагане, издателските и продуцентски дейности, както и интелектуални продукти, собственост на трети лица. За чужбина пък видео и аудиофайловете на БТА вече ще се разпространяват най-малкото с английски субтитри или дублаж.

Информацията на БТА трябва да стане безплатна в срок до 1 г. от влизането на закона в сила. За 2021 г. агенцията ще получи допълнително към бюджета си от държавата около 3 млн. лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във