Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите разшириха обхвата на субсидията за чартърните полети

Между първо и второ четене на промените в Закона за Българския червен кръст парламентът прие и предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов за разширяването обхвата на държавната помощ, която ще получават туроператорските агенции. 

Съгласно текста две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма ще предоставя на туроператори държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Разпоредбата ще касае тези туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм.

Депутатите решиха още субсидията да се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

Предишният текст на закона гласеше, че право на държавна помощ имат туроператорите, които ползват само лицензирани български превозвачи. Сега от правото на държавна субсидия могат да се възползват и български, и чужди превозвачи. Целта е да се разшири достъпът до помощта и така да се стимулира потокът от туристи към страната. 

Според вносителите на законопроекта предишните текстове ограничавали конкуренцията на вътрешния пазар на Европейския съюз, където България била заинтересована да има силно конкурентно присъствие в условията на пандемична обстановка. 

Депутатите от БСП се противопоставиха на това, че за пореден път промените се вкарват през друг закон, чрез "бърза писта" в законодателния процес. 

Социалистът Крум Зарков изтъкна, че няма възможност да се обсъди предложението, но със сигурност мярката ще ангажира допълнителни разходи от държавния бюджет.  Не е ясно обаче колко, какъв ефект ще имат разходите и къде ще отидат парите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във