Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите разглеждат промени за преработката на коноп у нас

(konop.bg)

Очаква се депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, свързани с възможността за преработка на индустриален коноп у нас. Това предвижда програмата за работа на парламента. 

Вносител на измененията е заместник-председателят на ПГ „Демократична България“ Владислав Панев. С предлаганите изменения се дава възможност министърът на земеделието да издава разрешение не само за регламентираната към настоящия момент дейност по отглеждане на растения от рода на конопа (канабис) със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, но и за тяхната преработка. Условията и редът за издаване на разрешение, търговия и контрол ще се определят с наредба на министъра на земеделието, е записано в доклада на водещата комисия по земеделие.

В него са цитирани и различни становища на институциите, ангажирани с контрола на разпространението на наркотични вещества у нас.  В това на Агенция „Митници“ се посочва, че със законопроекта се променя радикално политиката в областта на противодействието на наркотичните вещества и затова следва да се подложи на сериозно експертно и обществено обсъждане. 

Прокуратурата на Република България не подкрепя законопроекта.  

От Министерството на здравеопазването обръщат внимание, че конопът (канабис, марихуана), както и веществото тетрахидроканабинол, са включени в списъка със растенията и веществата с висока степен на опасност на общественото здраве.  

Министерството на земеделието отбелязва, че следва да се регламентира създаването на публичен регистър на лицата, получили разрешение за отглеждане и преработка на коноп, както и условията и редът за издаване и отнемане на разрешения за отглеждане и преработка на коноп. 

В програмата на Народното събрание е и редовен парламентарен контрол от 11:00 часа. В него ще участват вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и министрите Драгомир Заков, Николай Събев и Бойко Рашков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във