Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите продължават работа по бюджетната актуализация на ДОО

Парламентът продължава работа по второто четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Депутатите започнаха работа по доклада за второ четене на извънредно заседание във вторник. Народното събрание ще гласува сроковете, от които ще влязат в сила текстовете от актуализацията на бюджета на ДОО, приети късно снощи на заседание, продължило повече от 10 часа.

На заседанието вчера депутатите решиха от 1 октомври минималната пенсия да стане 370 лева, а обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството да е 650 лева.

Беше прието и пенсионерите да получат до края на годината добавка от 120 лева, но бе одобрено и увеличение на пенсиите с 12,5%. А финансовият министър Асен Василев заяви, че парламентът е приел две взаимоизключващи се решения за увеличение на пенсиите и ще трябва да реши кое от тях да бъде отменено.

Първо беше приета идеята на ДПС за 120 лв. месечна добавка към всички пенсии за октомври, ноември и декември 2021 г., за което са заложени допълнителни 200 млн. лв. над предвидените извънредни 503 млн. лв. от служебния кабинет. След което бе одобрено и предложението на ГЕРБ за 100 лв. добавка и увеличаване на разходите на НОИ с 245 млн. лв. А предложенията и на ДПС, и на ГЕРБ бяха подкрепени от БСП.

"Има такъв народ" предложи прекратяване на заседанието, но мнозинството гласува "против". А след още дебати бе одобрено и трето предложение за ръст на пенсиите - на "Има такъв народ", което до голяма степен се припокрива и се предложението на служебния кабинет, а имено пенсиите да бъдат преизчислени от 1 октомври с по-висок коефициент за всяка година действителен стаж, като той се увеличава от 1.2 на 1.35. Бе прието и минималната пенсия да се увеличи от 300 на 370 лв. от същата дата. Идеята мина с гласовете на всички без ГЕРБ, като това е корекция, направена от ИТН на предложението на служебното правителство, което планираше увеличение до 340 лв.

Максималната пенсия се увеличава от 1440 на 1500 лв. Това бе прието с гласовете на ИТН, ДБ, ИБГНИ и БСП и по предложение на служебния кабинет, като бе отхвърлено предложението на ГЕРБ за отпадане на тавана.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във