Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите приеха Закон за храните, който регламентира търговията им в интернет

Парламентът прие на второ четене новия Закон за храните. С него се забранява рекламата на продукти, чиито съставки не отговарят на изискванията за здравословно хранене. За първи път се регламентира и търговията на храни чрез интернет.

Ще бъде създаден Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган, който ще координира държавната политика в сектора, а в него ще има представители на всички заинтересовани страни.

От БСП обаче възразиха срещу създаването на този орган. „Този Национален съвет по храните ще бъде от 90-100 представители, които ще дават становище на министъра по теми, по които и сега могат да дават. Трудно може да се управляват каквито и да е било процеси с такова едно широко представителство“, каза депутатът Светла Бъчварова.

Предвидено е създаването на публичен национален регистър за всички обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни, който ресорната агенция ще поддържа на интернет страницата си. Същият регистър ще бъде създаден и за бутилираните минерални и изворни води.

Законът изрично забранява участието на деца в реклама на ГМО продукти.

Той определя още условията и реда за извършване на дейности по хранително банкиране и дарение на продукти. Въвеждат се процедурите, които отбелязват храните при дарение и самия процес, регламентират се условията, при които може да се дарява един продукт.

Законът регулира и целия производствен процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във