Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите приеха промените в Закона за опазване на околната среда

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов

Парламентът прие окончателно промените в Закона за опазване на околната среда. С част от гласуваните текстове ще бъдат транспонирани европейски директиви в екологията, като целта е да отпаднат три от наказателните процедури от страна на Европейската комисия. Други промени дават възможност за връщане на втората инстанция при обжалване на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) пред съда. Разискванията продължиха повече от четири часа, а заседанието завърши с аплодисменти.

Предложението на вносителя - Министерския съвет, бе да се възстанови втората инстанция, която е действала до 2017 г. В началото на април ресорната парламентарна комисия обаче отхвърли предложението на второ четене. Днес в крайна сметка мнозинството от депутатите гласуваха предложението на Владислав Панев от ДБ. То гласи, че след първа инстанция, ОВОС за обекти от национално значение и със стратегическа важност ще са окончателни по жалби, подадени до 1 юли 2024 г. Панев аргументира предложението си с това, че връщането на двуинстанционното производство за ОВОС е "изключително важно за правовата държава", в същото време, обаче "не е добре да се спират стратегически важни за държавата проекти в следващите няколко години". Беше гласувана и редакционната поправка на Мирослава Петрова от "Продължаваме Промяната" жалбите да се разглеждат от Върховния административен съд (ВАС), като производството приключва в шестмесечен срок от подаването им. Съдът обявява решението в едномесечен срок от заседанието, в което е приключило разглеждането на делото.

Отделни представители от "Продължаваме промяната", "БСП за България" и "Демократична България" се противопоставиха на общите позиции на парламентарните си групи.

В подкрепа на връщането на втората инстанция се обявиха 33 природозащитни и правозащитни организации, които изпратиха писма до депутатите дни преди законопроектът за изменения на ЗООС да влезе на второ четене в пленарната зала. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във