Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите приеха промени в Закона за регионалното развитие на първо четене

Депутатите приеха промени в Закона за регионалното развитие на първо четене. "За" промените гласуваха 92 народни представители," против" - 51 и "въздържали се" – 24 , с което той бе приет.

Целта на предложените промени е да се постигне оптимизиране на процесите на планиране на регионалното и пространственото развитие, като те се сближат и координират по-ефективно, както и да се използва по-добре натрупаната обща база от информационни ресурси и капацитет.

Предложените изменения са насочени към намаляване на броя на стратегическите документи, осигуряване на връзки и взаимодействия между документите за регионално и пространствено развитие, както и с другите секторни документи на съответните равнища, опростяване на процеса за наблюдение, контрол и оценка на документите, прецизиране на състава, отговорностите и функциите на звената за управление на регионалното развитие в съответствие с изискването за повишаване на ефективността и ефикасността на тяхната работа. В законопроекта е предвидена и промяна в структурата, състава и компетенциите на регионалните съвети за развитие, които ще включват управленски и експертен състав.

"Промените в Закона за регионалното развитие създават голям риск от политизация при вземането на решения при оценка на проектите", заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов в процедура по начина на водене след гласуването на промените.

Рамадан Аталай от ДПС също определи закона като политически.

"Очаквахме всички представители на управляващата партия да излязат на тази трибуна, да ни разяснят защо и по какъв начин искат да създадат една междинна структура, откъде ще са средствата за нея. Каква ще е тази политическа формация, която ще бъде съответната преграда за съответните проекти от общините, които трябваше да бъдат представени в министерството. Кои ще са тези НПО, които ще бъдат включени в тази структура и защо така наречените "Обединени партньори" не са съгласни с този законопроект и вие по най-бързия начин прекратихте разговора“, каза Аталай.

Според него от този разговор са щели да спечелят и ГЕРБ, и обществото. По думите му със Закона за регионалното развитие се прави нова политическа формация и една нова преграда като при ВиК – Перник и областна управа на Перник.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във