Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите приеха отчета на прокуратурата за 2019 г. без дебати

Без дебати и почти единодушно Народното събрание прие отчета на прокуратурата за 2019 г. При представянето на акцентите от доклада главният прокурор Иван Гешев даде заявки за законодателни предложения в наказателното производство и открои като свои приоритети борбата с битовата престъпност и преследване на престъпленията на пътя.

„Продължава да има усещането за несправедливост и за това, че има лица, които са недосегаеми от закона“, заяви обвинител №1 от трибуната на парламента, но отчете запазване на положителната тенденция на спад на върнатите дела.

Гешев пое ангажимента на прокуратурата до месец да внесе експертни предложения за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, „свързани с престъпленията по служба, същинските корупционни престъпления, подкупа в частния сектор“. Битовата престъпност ще е в обсега на прокуратурата и в бъдеще, както и т.нар. транспортни престъпления.

„Не считам, че увеличаването на наказателната отговорност би решило проблема, който очертах. Тук става въпрос за комплекс от промени не само в НК, а за санкции с финансов характер“, посочи Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във