Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите приеха на първо четене нов подход за управление на Натура 2000

Ивелина Василева

Парламентът прие промени в Закона за биологичното разнообразие на първо четене. "За" законопроекта гласуваха 92 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се" - 34.

Промените целят въвеждането на новия подход за управление на Натура 2000 в България, а именно управлението на защитените зони на регионален принцип. Това ще се случи чрез разработване и изпълнение на териториални планове за управление. Подходът предвижда и изграждането на нови структури за управление на мрежата на регионално и национално ниво. Регламентира се правомощието на министъра на околната среда и водите да разработва Национална приоритетна рамка за действие за Натура 2000.

Необходимо е да бъде въведен адекватен подход за управление на мрежата Натура 2000 в националното законодателство, подчерта депутатът от парламентарната група на ГЕРБ и председател на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева по време на дебата по промените в закона.

Василева отправи поздравления по случай Световния ден на околната среда и припомни, че още през 2017 г.  е започнала дискусията със заинтересованите страни за въвеждането на нов подход за управление на мрежата от защитени природни зони.  

Според депутата от ГЕРБ темата винаги е предизвиквала емоции, напрежение и конфликтни мнения.

"Много са въпросите, които стоят за решаване. Факт е, че този законопроект съдържа текстове, по които е постигнат компромис в дългите обсъждания. В този смисъл искам да изразя подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ за приемането на законопроекта“, заяви още Василева.

Тя посочи, че и в Комисията по околната среда и водите са получени редица становища, като повечето от тях подкрепят този подход и апелират към прецизиране на някои части от текстовете, върху които управляващите имат готовност да работят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във