Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите приеха на първо четене 9% ДДС за ресторанти, хотели и книги

Депутатите приеха на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за 9% ДДС за ресторанти, хотели и книги. Това бе заложено в общ законопроект на управляващата коалиция. Той бе подкрепен със 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" - 68. Друго предложение в законопроекта бе свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса.

В залата не присъстваше министърът на финансите Владислав Горанов, който преди дни изрази становище, че за да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18 на сто.

По-ниският данък за ресторантьорите, според него, ще коства на бюджета 150 млн. лв. Свалянето на ДДС на 9% за книги, учебници и помагала ще лиши бюджета от 13 млн. лв.

Според един от вносителите - Красимир Ципов, от парламентарната група на управляващите, решението е политическо и временно въпреки експертното становище на ресорното министерство.

Социалистите неколкократно призоваха Горанов да бъде поканен в парламента, а председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че министърът не може да присъства заради предварително поети ангажименти.

Георги Свиленски от БСП подчерта, че докато се гласуват премени в данъчния закон, Горанов и премиерът Бойко Борисов са на обиколка с джипа из Перник.

Основният спор бе между управляващите и лявата опозиция беше дали щом мярката е временна, тя ще сработи. Левицата многократно очерта като негативно това, че намаляването на ДДС няма да доведе до спад в цените на предлаганите услуги и продукти.

На вниманието на депутатите бяха поставени още 5 законопроекта, но всички те бяха отхвърлени. Освен общия законопроект с ГЕРБ, свои подобни законодателни инициативи бяха внесли поотделно НФСБ и ВМРО, но те също бяха отхвърлени.

От НФСБ искаха ваучерите да могат да се ползват не само в държавните туристически бази, но и във всички хотели. 

ВМРО настояваше за период от две години - до 31 декември 2021 г., намалената ставка за ресторантьорските и кетъринг услуги да е 5%

9% ДДС ставка предлагаха от ПГ на "БСП за България" за храни, лекарствени продукти и медицинските изделия. "За" законопроекта гласуваха 66 народни представители, "против" - 46 и "въздържали се" - 69.

От ДПС предлагаха ставката на данъка да е 9% за детските храни за деца до 3 години и детските фармацевтични продукти, включително памперси.

Депутатите от "Воля" бяха предложили данъчните ставки за ползване на услугите на фитнес центрове и спортни зали, свързани с физически упражнения и спорт, да бъдат в размер на 9%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във