Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите приеха как да бъдат излъчени европейските делегирани прокурори

Парламентът одобри на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура, с оглед борбата срещу престъпленията, засягащи финансовите интереси на Общността.

Измененията бяха приети със 95 гласа "за", 7 "против" и 61 "въздържали се".

С предложения законопроект европейските прокурори и европейските делегирани прокурори се оправомощават да изпълняват функциите на прокурора, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, като се гарантира тяхната независимост съобразно изискванията на регламента, което е основополагащ принцип, позволяващ да се запази водещата функция на Европейската прокуратура при разследването на дела от нейната материална компетентност. По този начин статутът на европейските прокурори и европейските делегирани прокурори се приравнява на статута на националните прокурори, което ще позволи европейските прокурори и европейските делегирани прокурори да могат в пълен обем да упражняват правомощията си.

Подборът ще се прави от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, а решението ще бъде изпратено до Брюксел от правосъдния министър.

От БСП се противопоставиха на промените. Според тях процедурата е неясна, а броят на делегираните прокурори не е точно определен.

"Не трябва изборът да се затваря само в прокурорската колегия на ВСС. Според сега предложения вариант не са заложени никакви критерии, на които трябва да отговарят кандидатите. Те се предлагат на Европейската прокуратура чрез министъра на правосъдието, който в случая е само пощенска кутия. Европейските делегирани прокурори трябва да се избират поне от пленума на ВСС, при това кандидатурите им да се гласуват с квалифицирано мнозинство", изтъкна социалистът Крум Зарков. Той добави, че е нужен прозрачен подбор, за да не се стига до "срамни ситуации", в които изборът да бъде оспорен и отхвърлен.

"Има направени някакви усилия тези обвинители да не са подчинени на главния прокурор, но все още е записано, че освен по дела за финансовите интереси на ЕС, ще може да работи и по други дела. По тези други дела той ще остане "под шапката" и на подчинение на главния прокурор. Освен това остава неясно и колко души ще бъдат предложени и кой може да ги предлага - един или няколко от членовете на прокурорската колегия, неправителствени организации, правителството или друг орган", посочи още червеният депутат. Забелязва се, по думите му, стремеж всичко да се прехвърля към Специализираната прокуратура, което означавало, че делегираните прокурори ще бъдат нейни кадри.

Зарков уточни, че регламентът на ЕС не задължава държавите членки да предлагат само и единствено действащи прокурори, а е възможно те да бъдат съдии или следователи.

Според текстовете на предложения законопроект имало риск позицията на европейския делегиран прокурор е предвидена за "послушни хора".

Този законопроект е опасност, смята лидерът на левицата Корнелия Нинова. Според нея така ще засили  евроскептицизмът.

Десислава Атанасова от ГЕРБ припомни, че заради корупция и нарушени процедури по обществени поръчки в България, за страната ни бяха замразявани евросредства по предприсъединителните фондове по времето, в които БСП е била част от управлението.

А Красимир Ципов обясни, че прокурорската колегия на ВСС няма да избира европейските делегирани прокурор, а ще предлага такива. Процедурата включва преглеждане на атестацията на съответния магистрат, а в промените в Закона за съдебната власт е записано, че се включва и времето, прослужено от съдията, прокурора и следователя, и оценките за тяхната работа по регламент става част от атестацията им.

Ципов е на мнение, че законопроектът дава достатъчно ясни рамки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във