Банкеръ Weekly

Общество и политика

Депутатите приеха Изборния кодекс

Депутатите приеха на второ четене текстовете от проекта на Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители.

Изборите за народни представители се произвеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на: партии и коалиции; инициативни комитети. При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа, като по този начин изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.

Народните представители гласуваха преференцията при за отделните кандидати в изборите за Европейски парламент да е не по-малък от 5% от гласовете, подадени за кандидатската листа. Прагът за преференциалния вот при гласуване за общински съветници е 7 %.

Приемането на Изборния кодекс започна на 12 февруари и продължи осем дни. С приемането му отпадна възможността депутатите да работят през уикенда, както бяха решили.

Мая Манолова благодари за участието на депутатите в обсъждането и приемането, за отговорността и приеманеето. "Надявам се нашите усилия да бъдат оценени от гражданите, които да гласуват по честен начин", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във