Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите приеха Гешев да бъде изслушан в парламента, а той излезе в отпуск

Депутатите приеха предложението на БСП главният прокурор Иван Гешев да бъде изслушан в парламента. "За" гласуваха 179 народни представители и само един - "против". Гешев трябва да изготви и представи пред депутатите доклад за дейността на Обвинението за периода януари - август 2020 година.

Искането на социалистите бе внесено вчера. Мотивите са, че обвинител номер едно често нарушава презумпцията за невинност. От левицата уточниха, че не се отказват от искането за оставката на Гешев.

Оказа се обаче, че главният прокурор е излязъл в отпуск на 20 юли и ще почива до 9 август. Новината е потвърдена от прокуратурата. Това означава, че изслушването му в парламента едва ли ще се проведе преди септември.

"Главният прокурор работи най-добре, когато е в отпуск. Тогава има възможност да се заеме с работа по стратегическите приоритети на прокуратурата - борба с корупцията по високите етажи на властта, борба срещу организираната престъпност и противодействие на битовата престъпност", са обяснили от пресслужбата на държавното обвинение.

В сряда освен левицата, оставката на Гешев беше поискана и от "Да,България!". Лидерът на "Да,България!" Христо Иванов настоя премиерът Бойко Борисов да нареди на правосъдния министър Данаил Кирилов да инициира дисциплинарна процедура срещу главния прокурор.

Междувременно 15-и ден продължават протестите на жълтите павета със скандирания "оставка" и "Гешев е позор". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във