Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите приеха 120 лева добавка за пенсионерите

Депутатите изненадващо приеха на второ четене предложение на ДПС за увеличение на приходната част на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. Предложението отразява необходимите средства за предложенията на ДПС в актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г., до които депутатите още не са стигнали. Сред тях е идеята към пенсиите да бъдат отпуснати по 120 лв. добавка за последните три месеца на годината.

ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха и с техните гласове бяха приети по-високите разходи в социалния бюджет от предложените в бюджетната комисия.

Депутатите гласуваха първите текстове от законопроекта за актуализацията на бюджета на ДОО, с които само се коригират приходите, разходите и трансферите. Първо беше отхвърлено предложение на Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме" и се премина към гласуване на предложението на ДПС. При първото гласуване то не мина. Хасан Адемов поиска прегласуване и тогава предложението бе прието със 104 гласа.

Председателят на парламента Ива Митева първоначално обяви, че отменя гласуването, след което обаче прекъсна заседанието за 10-минутна почивка.

Народните представители от останалите парламентарни групи обвиниха ГЕРБ, ДПС и БСП в популизъм. Тъй като с приемането на предложението в бюджета ще има средства за бонуси, но не и за увеличаването на пенсиите. Според Мика Зайкова от ИТН и Мария Капон от ИБГНИ така се бламира бюджетна комисия, както и актуализацията на ДОО. "Хората ще останат или без пенсии, или без добавки", изтъкнаха те.

След края на почивката от ИБГНИ и ИТН поискаха прекратяване на заседанието и извънредно заседание на бюджетна комисия, а ГЕРБ, БСП и ДПС настояха за продължаване на извънредното заседание, поискано от партиите на протеста, за да бъде приет бюджетът.

Финансовият министър Асен Василев взе думата и заяви, че се правят предложения с пари, които ги няма. 

Депутатите отхвърлиха предложението за прекратяване на пленарното заседание. "За" предложението на ИБГНИ и на "Има такъв народ" гласуваха 86 народни представители, "против" - 109 и "въздържали се" - 25, с което то бе отхвърлено. От "Има такъв народ" поискаха прегласуване и то отново беше отхвърлено.

"Ще се сгодим ние - партиите на статуквото. Като не можете вие да направите нещо, ние ще го направим", каза Йордан Цонев от ДПС. Според него партиите на протеста нито са успели да излъчат кабинет, нито да приемат актуализацията на бюджета. Думите му бяха посрещнати с ръкопляскане от парламентарните групи на БСП, ДПС и ГЕРБ.

"На годежа между ГЕРБ и ДПС кумове са БСП", посочи председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във