Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите преодоляха президентското вето върху промените в Закона за МВР

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за МВР, които предвиждат създаването на паралелната служба за охрана, която ще бъде създадена в Министерството на вътрешните работи.

"За" повторното приемане на промените в закона гласуваха 136 народни представители от ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля" и "Атака". "Против" бяха 59 депутати от БСП.

Измененията предвиждат да се създаде нова главна дирекция към ведомството "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", която да може да охранява както политици, така и служители в администрацията на органите на държавната власт.

Мотивите, с които държавният глава върна промените за повторно гласуване, са, че паралелната служба за охрана в МВР ще дублира функции на Националната служба за охрана и няма гаранции за ефективност и ефикасност на службата. Радев е на мнение, че има възможност за ограничаване на права и противопоставяне на различни интереси.

Според него приетите промени не съответстват на принципите на правовата държава, тъй като не са съобразени с изискванията в други закони, както и няма яснота за условията и реда за предоставянето на охраната.

Единствено депутатите от левицата защитиха ветото на Румен Радев.

Според социалиста Иван Иванов е недопустимо да има конкуренция между две служби за охрана, както и да не са ясни условията за предоставяне на охрана. Той смята, че МВР трябва да осигурява обществения ред и сигурност, а не да се занимава с охраната.

Красимир Янков от БСП изрази опасения, че и върху новата служба ще бъде "лепнато петно" като това върху НСО. А левият депутат Димитър Стоянов смята, че се прави опит да се отнемат права от президента.

Народният представител от "Атака" Павел Шопов обяви, че този закон ще помогне за закриването на НСО - служба, която била от времето на Тодор Живков.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", настоя поне за промяна в структурите на НСО.

Според Валентин Радев от ГЕРБ и в момента има дублиране на функции, а редът, по който ще работи новата структура, бил известен.

Красимир Ципов от управляващата партия обяви, че президентът не прави разграничение между охрана на лица от МВР и вид охрана от НСО, заради което смята, че има дублиране на функции. Той подчерта, че мотивите показват, че Радев не познава начина, по който функционира сектор "Сигурност".

Председателят на "Воля" Веселин Марешки отбеляза, че не знае "кой бизнесмен е изпратил есемес на президента или на негов съветник, за да вкара това вето", но депутатите от "Воля" няма да го подкрепят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във