Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите предлагат президентските избори да са на 14 ноември

Председателят на парламента Ива Митева

Ще бъде внесен проектът на решение за насрочване на президентските избори на 14 ноември. Това обяви председателят на парламента Ива Митева. Решението вероятно ще бъде гласувано като първа точка от дневния ред в четвъртък. Въпросът дали изборите ще са "две в едно" е от компетенцията на президента. Той трябва да прецени кога да разпусне Народното събрание, уточни Митева.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на БСП обаче се обявиха за датата 7 ноември, но с различни мотиви. 

В ДПС ще се съобразят с проекта на решение, обяви Хамид Хамид. Подобно мнение изразиха и от "Демократичната България". "Всеки от тези варианти има предимно негативи и в този смисъл ние сме готови на всеки един от тях да вървим. Не мога да кажа, че имам някакви предпочитания. Трябва да видим парламентът колко живот има, ЦИК окончателно да ни уверят, че всичко може технологично да се свърши", отбеляза председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов.

В групата на "Изправи се БГ! Ние идваме" се чуха разнопосочни мнения. Мая Манолова заяви, че няма значение дали президентските избори ще са на 7, или 14 ноември. Съпартиецът ѝ Николай Хаджигенов се обяви за 14 ноември. "Аз имам предпочитания изборите да бъдат поотделно не за друго, а за да може парламентът, ако е възможно, да работи още седмица или две, за да можем да приключим важните неща", каза той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във