Банкеръ Weekly

Общество и политика

Депутатите правят пореден опит да се сдобият с вода на аванта

Въпреки честите си отсъствия от пленарната зала, мераците на народните ни представители да се подсигурят с минерална вода, сокове и бонбони на аванта не секват. Така преди дни епичната обществена поръчка за доставка на хранителни стоки за нуждите на служебните офиси на Народното събрание беше пусната за четвърти поред път. Предишните три се провалиха заради липсата на интерес от страна на сериозни кандидати, а по-малките играчи, които се включиха в тях, така и не успяха да покрият поставените изисквания.

Сега депутатите са склонни да платят 60 хил. лева, които ще бъдат разпределени в три обособени позиции за доставката на минерална вода, безалкохолни напитки, бонбони и сладки. С тях депутатите ще отморяват в служебните си офиси през тази година, ако разбира се бъде избран доставчик. Най-много пари - 24 хил. лева ще отидат за сокове и безалкохолни напитки. По 18 хил. лева пък са предвидени за покупката на натурална минерална вода от две търговски марки и за доставката на чай, ядки и бонбони.

Обществената поръчка за доставка на напитки и сладки в служебните офиси на депутатите има дълга история. Първата беше обявена от 41-ото Народно събрание на 11 март 2013 г., но точно на тази дата парламентът се саморазпусна след оставката на правителството на Бойко Борисов. Тогава предвидената сума бе далеч по-скромна 96 хил. лева. Прекратена е месец по-късно, заради липсата на желаещи да участват. На 10 май отново е обявена, но на 31 май е прекратена, защото единственият участник не отговаря на изискванията. Следващият опит е от юни - подадени са три оферти, но не е сключен договор с нито един от кандидатите. Третото обявяване на поръчката беше направено в края на годината, като оферти подадоха само две фирми пловдивската - „Ес енд Ди корпорейшън" ЕООД и софийската „Ком" ЕООД, но тя се интересува само от минералната вода.

Оказа се обаче, че Ес енд Ди корпорейшън" е отстранен по четири от петте обособени позиции, за които кандидатства, защото не отговаря на условията на търга. Фирмата е собственост на Делко Костадинов и капиталът й е запориран на три пъти - два пъти през 2012-а и един през 2009-а. Проверка на в. „БАНКЕРЪ" в Търговския регистър показва, че заедно с Иван Бонев той е собственик на СД "Галвано-Костадинов С-ИЕ", която се занимава с търговия на мебели. През миналата година дружеството е глобено от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив, заради неизпълнение на задължителни предписания. Друг любопитен факт е, че "Ес енд Ди корпорейшън" не е вписана и в регистъра на Българската агенция за безопасност на храните и на практика няма право да произвежда и да търгува с храни от животински произход.

Справка показа, че "Ес енд Ди корпорейшън" е обажалвала поне три конкурса на община Пловдив в последните години, както и един в община Марица. Фирмата участва и в спорна поръчка на стойност 24 млн. лв., за доставка на храни и посуда за армията през 2011-та година. Тогава наддаването беше прекратено, тъй като според министерството офертите не отговарят на предварително обявените условия от възложителя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във