Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите подкрепиха частичното вето на президента върху Закона за извънредното положение

Депутатите се съобразиха с ветото на президента и гласуваха в негова подкрепа. Това е второто вето на Румен Радев, което мина успешно след това, наложено върху тестове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

„За“ гласуваха 118 народни представители, други 56 се въздържаха. При гласуването управляващите се разделиха. От ГЕРБ 35 депутати подкрепиха ветото, двама искаха текстовете да се приемат въпреки волята на държавния глава, а 53 - се въздържаха.

Мнозинството от „Обединени патриоти“ - 12 души, искаха текстовете да бъдат приети отново, а трима подкрепиха ветото.

БСП и ДПС единодушно го подкрепиха. Депутатите от „Воля“ не бяха в пленарната зала.

От закона за извънредното положение отпадна текстът за „замразените” цени на стоките и разписаните наказания за разпространение на невярна информация, касаеща заразата.

„Тази криза, освен всичко друго, като с прожектор осветява недъзите на много от нереформираните ни системи, както и на управлението като цяло. За съжаление, оказва се, че скъпо ще платим онези три спокойни години, които управляващите пропиляха, вместо да стабилизират българската държава“, заяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков. Той припомни хаоса, демонстриран в правната комисия миналата седмица и експресните срокове, които са били наложени за много важни решения. А също и „абсолютно недъгавия“ на първо четене закон, който се е нуждаел от пълно пренаписване.

„По отношение на Наказателния кодекс и днес, на правна комисия, представители на управляващите показаха още една патологична черта на управлението – невъзможността да кажете „сгрешихме“, „не ви чухме“. Чувството ви за непогрешимост доведе до един текст, който, ако не беше парламентът, щеше да създаде много повече проблеми, отколкото щеше да реши. Виновни винаги са другите. Вие никога не сте поели отговорността за една грешка. А се случва да се греши и няма нужда да продължавате да заравяте главата си в пясъка. Този текст трябва да бъде отхвърлен“, коментира депутатът от левицата.

Относно текста за спекулата, Зарков отбеляза, че той е внесен от БСП, които са идентифицирали този проблем като основно предизвикателство в кризата. “Считаме, че щом има въпросителни, те трябва да бъдат изчистени. Вярваме обаче, че не можем да позволим такъв тип злоупотреба с извънредното положение. Ще продължим да работим по тази тема и след днешното вето и ще предложим други текстове“, посочи Зарков.

По-рано избухна разправия между депутата от ГЕРБ Спас Гърневси и Александър Симов от БСП. „В парламента сме свидетели на всичко онова, което професор Алтънков описа в своята книга "История на БКП". Тя е 1000 страница, но от там се вадят 4 основни изводи”, заяви Гърневски. Той отново зачекна темата за комунизма и това предизвика недоволството на левицата. „Винаги в тежки времена за България БСП се е държала национално безотговорно”, обяви Гърневски.

Изказването му предизвика безредици в залата и започнаха подсвирквания. Около трибуната се събраха депутати от левицата и квестори. "Моля, залата да се успокои", призова председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя отправи предупреждение за изгонване от залата на народни представители от БСП.

Наказание отнесе и Гърневски. "Мога и да се самонакажа, но най-напред искам да накажете председателя на БСП, която от тази трибуна нарече това мнозинство – убийци”, продължи с нападките той. Думите му предизвикаха депутатът от БСП Александър Симов да изрецитира от трибуната стихотворение, писано от самия Гърневски за възхвала на БКП.

„Винаги е време да се говори за демокрация, винаги е време за свобода на словото, това е достижение на последните 30 години", изтъкна Симов и посочи: "Едно единствено изречение, произнесено в почивните дни, което гласеше „Сега не е времето да говорим за демокрация”, много повече ужаси хората, отколкото която и да е фалшива новина, в който и да е сайт за фалшиви новини."

Законът за мерките и действията при извънредно положение предвижда работниците да имат право на обезщетение от 50 на сто от брутното си възнаграждение при преустановяване на работата. Според разпоредбите работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на работниците или служителите си, без тяхно съгласие. Без да се изисква съгласие от служителите работодателите и органите по назначаване ще могат да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на своите подчинени.

Депутатите решиха да се покрива 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. на лицата, чиито доходи са засегнати от извънредното положение.

Въвежда се възможност работодателите и органите по назначаване в зависимост от характера на работата да възлагат надомна работа или работа от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно.

Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г., се удължава с шест месеца, реши парламентът. Според приетите текстове за времето на удължения срок личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на България.

До отмяна на извънредното положение няма да се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи, приеха народните представители.

Парламентът реши аптеките да могат да отпускат лекарства само с рецептурна книжка без рецепта съгласно данните за отпуснати лекарствени продукти в нея от предходни месеци и по ред, определен от здравната каса. Действието на приетата мярка ще продължи до два месеца след отмяната на извънредното положение, предвижда законът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във