Банкеръ Weekly

Общество и политика

Депутатите пак се скараха на изпроводяк

Първият половин час от пленарното заседание на българския парламент в сряда (21 септември) беше посветен на изказването на руския пропагандист и депутат от партията на Путин "Единна Русия" Пьотр Толстой. Същият Толстой заяви, че Русия ще купи цяла България и половината от крайбрежието й  вече е купено. Както можеше да се очаква, представителите на ГЕРБ и реформаторите реагираха остро срещу дивотията на руснака, а социалистите и атакистите им опонираха. 

От ГЕРБ осъдиха в декларация изявлението на Толстой. "България няма и не може да бъде заложник на чужди интереси", обяви заместник-председателят на парламентарната им група Цвета Караянчева. Според избраниците от партията на Борисов подобни оскърбителни изказвания пречат на двустранните отношения. Герберите нападнаха и БСП заедно с техния кандидат-президент ген. Румен Радев, че мълчали пред лицето на скандала.

Реформаторският блок също излезе с декларация, прочетена от заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов. Той заклейми "зловещия вещер" Толстой и великоруския имперски интерес спрямо България. Според Иванов евразийската арогантност е цинична, а случилото се е част от хибридната война, която води Русия срещу демократичния свят, и апелира правителството и външното министерство да потърсят обяснение от руското посолство у нас. Освен това от Блока настояват службите да разследват повсеместните руски бизнес интереси и инвестиции в страната и да информират обществото.

Обвиненията, отправени  към БСП, накараха соцлидера Корнелия Нинова да отвърне, че в пленарната зала звучат лъжи, защото БСП първа е осъдила думите на Толстой. Тя обяви препирните от парламентарната трибуна за доказателство за слугинското поведение на управляващите. "Защо от Изток някой иска да ни купува, а от Запад иска да ни прави буферна зона за бежанци? Защото управляващите в България са хора без характер и когато и където се налага - натам се кланят", изтъкна тя. От Толстой  Нинова се прехвърли към загубите в българското земеделие заради санкциите спрямо Русия, бежанската криза, лошото управление...

Проф. Станислав Станилов от "Атака" сложи точката на спора, като призова колегите си да влязат в час, защото загубили пленарно време за глупости. "Във всеки парламент има екзотици, които дрънкат, каквото им падне", отбеляза националистът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във