Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отново влязоха в спор заради зелените сертификати

Депутатите обсъдиха проекторешение на „Продължаваме промяната“, с което народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина заради коронавируса, могат да участват онлайн в пленарните заседания. Спор предизвика предложението на ГЕРБ в текста на решението да бъде въведено и изискване за зелен сертификат.

"Мисля, че ние също трябва да пазим човешките животи на всички, които ни заобикалят. По никакъв начин народният представител не трябва да бъде по-различен от останалите в обществото", каза Асен Балтов от ПГ на ГЕРБ-СДС,

Георги Свиленски от БСП отговори, че това е дискриминация. "Да поставяме зеления сертификат като някаква норма за влизане или за излизане в парламента за заседание или не, така всички ние ставаме съучастници в това българските граждани да не се ваксинират. Тези дебати, които се опитваме да ги водим тука, работят в обратна посока", каза той.

От „Възраждане“ също се обявиха против. "Очаквах днес да има нова декларация от ГЕРБ, в която да обяснят как всички трябва да се съобразяват с това, което те искат, а именно от залата да бъдат изгонени абсолютно всички и да останат само те - да дерибействат и да правят това, което са си решили. Крайно време е да разберете, че това нещо свърши. В българския парламент не може да си позволявате да нарушавате Конституцията и да ограничавате нашите права да сме тук и да защитаваме правата на нашите избиратели. В момента посягате и на нашите права."

Тошко Йорданов от ИТН изказа лично мнение, според което зеленият сертификат убива бизнеса. "Един здрав човек, макар и неваксиниран, не е опасен за никого, за разлика от един носител на вируса. Зеленият сертификат трябва да се махне по принцип. Това е моето мнение", каза той.

От "Продължаваме промяната" напомниха, че проекторешението им не е свързано със зелените сертификати.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във