Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отново отложиха декларацията за Украйна

Поредният опит на Народното събрание да приеме обща декларация за ситуацията в Украйна отново не успя, след като депутатите от външната комисия влязоха в противоречия.

Председателят на комисията Янаки Стоилов предложи проект на становище, но до гласуване така и не се стигна заради настояване на депутати от ДПС и ГЕРБ за запознаване на парламентарните им групи с документа.

В крайна сметка комисията реши да заседава утре в почивката на Народното събрание, като не е сигурно, че ако бъде приет текстът, ще бъде предложен за гласуване в пленарната зала.

"Не трябва да се стига до противопоставяне между ЕС и Русия заради кризата в Украйна", смята председателят на комисията Янаки Стоилов от БСП.

Според него сега, когато събитията в Украйна водят към гражданска война, отказът да се приеме позиция от парламентарната комисия показва нисък политически капацитет. Въпреки това той не предлага становището му да бъде прието и като декларация от парламента, макар че досега такава няма, а има само позиции на отделните парламентарни групи.

Продължаващото задълбочаване на кризата и действията, довели до нови жертви, налагат парламентът да изрази своя позиция по въпроса и това не може да бъде отлагано, защото ще се тълкува като бягство, настоя Стоилов.

В становището, което предлага на комисията, той посочва, че е необходимо да се изрази ясна позиция за загрижеността ни за сигурността на населението в Украйна, включително и за българската общност в засегнатите от задълбочаващите се размирици райони.

От името на левите депутати той изказа съболезнованията си на близките на жертвите при сблъсъците в Одеса на 2 май и осъди насилието, довело до човешки жертви в Източните райони на Украйна.

Трябва да призовем компетентните органи да проведат разследване на действията, довели до кръвопролитията, смятам, че ескалацията на напрежението в Украйна води към гражданска война, настоявам властите в Москва да не толерират и прикриват екстремистки прояви и действия на крайни неонациски групи, заяви още Стоилов.

В предлаганото от него становище е посочено още, че външната комисия отхвърля посегателствата върху човешкия живот като средства за вътрешно политически цели, независимо от какви посоки идват, както и да се определи като неприемливо да има каквито и да е заплахи за спирането на подаването на газ, вода и електричество за хората като форма на икономически санкции.

Противопоставяме се на налагането на такива икономически санкции, които засягат европейските граждани и възпрепятстват енергийни проекти като „Южен поток”, пише още в предлаганото от Стоилов становище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във