Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отново не могат да се разберат за извънредните мерки

Депутатите обсъждат промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Измененията са трета точка от днешното извънредно пленарно заседание.

Заформи се спор по промени в член 6 от закона, който към момента създава възможност за забавяне на междуфирмените плащания и увеличаване на задлъжнялостта. Управляващото мнозинство предлага уточнение, според което да не текат наказателни лихви от колекторски фирми при забавяне на вноски по кредити. БСП е против промяната, защото сегашният текст бил работещ, а предложената алтернатива стеснява обхвана на групите, които ще бъдат защитени от мярката.

Според социалиста Крум Зарков сегашният текст не позволява на енергийно-разпределителните дружества да изключат електрозахранването на потребителите, които не са си платили сметките заради наложена карантина. По думите на Зарков обаче новият на практика позволява токът да бъде спрян.

Според други обсъждани промени, държавните органи и органите за местно самоуправление ще могат да заседават от разстояние по време на извънредното положение, както и да опрощават наеми. Но според левицата този текст отново е спорен, тъй като дава възможност от резерва да се предоставят активи за многократна употреба и болнично имущество на държавни органи, защото не се знае кой ще ги връща.

Групата на патриотите предлага общинските съвети по собствена преценка да могат да освобождават от местни данъци и такси по време на извънредното положение.

Народните представители са на различни мнения и за това дали фармацевтите трябва да имат правото да заменят едно лекарство със същото на друг производител, за да е по-евтино за пациента. Предложението на "Обединените патриоти" не се подкрепя от мнозинството.

Дебатът за това дали да се позволи замяната на лекарства в аптеките с генерици продължи повече от час. Според депутата от НФСБ Валентин Касабов и ГЕРБ, и БСП защитават интересите на лекарствената мафия.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във