Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за дивото къмпингуване

Регионална комисия в парламента прие повторно промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и с това преодоля президентското вето. "За" гласуваха 13 членове на комисията, "против" – 6 и "въздържали се" -0.

Законът бе приет на 13 юни 2019 г. от Народното събрание, като с приетите текстове се забрани разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще бъдат от 1000 до 3000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3000 и 5000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.

Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. В мотивите си за ветото държавният глава посочи, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията за основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Според президента не е приемливо да се налагат глоби на туристи, при положение, че не е посочено къде може да почиват без да са в нарушение.

Екоактивисти организираха протести срещу приемането на нормите. Основното опасение на привържениците на къмпингуването е, че  ще бъдат изтласкани в определени зони, където няма да могат да виждат как плажовете се бетонират.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във