Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху промените в Наказателния кодекс

Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от промените в Наказателния кодекс /НК/. Депутатите приеха отново оспорените разпоредби със 137 гласа "за" и 43 "против". В подкрепа на ветото на държавния глава гласуваха само от "БСП за България".

С промените се дава право на прокуратурата да забавя с 48 часа уведомяването на близките на задържан. Остава и възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа. Според сега действащите разпоредби уведомяването на семейството и работодателя на обвиняемия, задържан под стража, става незабавно.

Държавният глава върна закона за ново обсъждане на 19 декември 2018 г. За 12-ти път Радев наложи вето на приет от парламента закон - този път той не е съгласен с текстове от приетите промени в Наказателния кодекс. Той подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма и организираната престъпност, но не е съгласен с подхода на законодателя.

Президентът Радев не приема разпоредбите,които дават възможност до 48 часа да се забави уведомяването на близките при задържане на определено лице. Още по тревожни за него са текстовете, според които задържани непълнолетни ще са в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа.

Напомня, че Конституцията повелява родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага. Според държавния глава без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във