Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отхвърлиха ветото на президента за военното разузнаване, патриотите се скараха

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и съпратийците му демонстративно седнаха на последния ред в пленарната зала. От вчера всички те са независими депутати.
S 250 acf4cdcd bf51 4eb8 a525 bd173c7fbbb5
S 250 eafaf370 803e 486a 90f1 72e9f5c5c5eb

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за военното разузнаване. За повторното приемане на закона гласуваха 134 депутати, 37 бяха "против", а други шестима се въздържаха. Законът отново ще бъде изпратен на държавния глава за подписване и обнародване в Държавен вестник в седемдневен срок.

Радев върна в началото на август за ново разглеждане Закона за военното разузнаване, тъй като не е съгласен с възможността цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“. Според него това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

Очаквано обсъжданията на ветото предизвикаха спор между различните формации в пленарната зала. От ГЕРБ бяха категорични, че притесненията на държавния глава са неоснователни. "Манипулация е, че решаваме дали шефът на военното разузнаване да бъде само военен или само цивилен", каза Владимир Тошев.

Според опозицията обаче законът нарушава неутралитета на военната фигура в службата. "На първо място ми се иска да изтъкна, че "Военна информация" е част от системата за отбрана, част от Министерство на отбраната, част от системата на въоръжените сили и като такава тя трябва да функционира според определени принципи. Такива принципи са централизирано управление, единоначалие, което трябва да има. Не на последно място - политически неутралитет", коментира Николай Цонков от БСП.

Интересно беше изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той се възползва от темата, за да нападне своя доскорошен партньор от разпадналата се малка коалиция. Той захапа вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че превърнал Министерство на отбраната в агенция за недвижими имоти и раздавал апетитни терени по морето на олигарси и чужденци. Сидеров поиска военният министър да подаде оставка, за да оцелее правителството. За кого се готви това място, пита той, визирайки бъдещия началник на Военното разузнаване. "При управлението на Каракачанов военното разузнаване е пред фалит, пред срив. По тази тема нямаше обществена дискусия", заяви лидерът на "Атака". Той определи закона като лобистки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във