Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отхвърлиха ветото на президента за надзорника на Гешев

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Измененията предвиждат създаването на фигурата на специален обвинител, който да разследва главния прокурор. Ветото бе отхвърлено със 103 гласа "против", 76 "за" и 5 "въздържал се".

Социалистите подкрепиха мотивите, с които държавният глава върна промените в Народното събрание.

Депутатът от БСП Крум Зарков посочи, че с въвеждането на новата длъжност се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона. "Президентът много правилно връща промените, защото това, което предлагате, беше определено като абсурд, като екстравагантност, като неразбираемо понятие от цялата българска правна общност, от европейските наблюдатели", заяви Зарков.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който е един от вносителите на измененията в норматива, каза, че законодателните промени от последните години са направили прокуратурата "независима и децентрализирана".

"Явно, изготвяйки тези мотиви, техните автори, са пропуснали много важни изменения в българското законодателство. През есента на 2016 г. съвсем ясно се определи, че прокуратурата вече не е централизирана структура. Тя запази своята единност, но прокуратурата се раздели със своята пирамидална структура, при която всеки прокурор беше подчинен на горестоящия, а всички прокурори – на главния. И по този начин бе осигурена, тази независимост в работата на част от прокурорите като част от съдебната система", подчерта Ципов. 

Депутатите обсъждат и друго вето на държавния глава - върху промените в Закона за устройство на територията.

В мотивите си Радев посочва, че подкрепя усилията за усъвършенстване на действащата нормативна уредба в областта на устройство на територията, но въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица. А новата уредба не съдържа достатъчно гаранции, че отговорната и обществено значима задача на общините да осъществяват процедурите по отчуждаване ще бъде изпълнявана стриктно и в срок.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във