Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху бюджета на НЗОК

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху бюджета на НЗОК за 2018 г. "За" прегласуването бяха 126 депутати, против бяха 95 депутати и така текстовете от бюджета на НЗОК бяха прегласувани и приети повторно.

Държавният глава наложи вето върху текстове от Закона за бюджета на НЗОК, които налагат мораториум за нови лекарства за следващата година, с мотива, че се дава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ, затова и законът се връща на ново обсъждане.

Дебатите по ветото продължиха повече от два часа.

"Конституцията не определя реда и конкретните условия, при които възниква правото на здравно осигуряване, в нея липсва лимитативно изброяване и на източниците, от които ще се осигуряват необходимите средства за заплащането на медицинска помощ, както и формите, чрез които ще се реализира плащането", обясни Менда Стоянова от ГЕРБ.

БСП поискаха двама пациенти да влязат в зала. Мнозинството отказа да ги допусне. Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова се скара на Цвета Караянчева, че позволила да се гласува това предложение на левицата да влезе в зала неизвестна пациентски организации.

Нигяр Джафер от ДПС  иска надпартиен консенсус по темата. За лечението на пациентите се говорело обаче само с фискални аргументи. ДПС подкрепя ветото на държавния глава. Колегата й Хасан Адемов излезе на трибуната и обяви: "Аз не съм от манипулаторите, аз съм от тези, които използваха иновативна терапия.Може един от вас да е следващият, който ще ползва иновативно лекарство", обърна се той към депутатите. По думите му здравеопазването не е само фискални мери, а имало и хуманитарни измерения.

Според Корнелия Нинова с прегласуването правителството се отказва от част от българските граждани

Колегата и от левицата Стефан Данаиловв в емоционално изказване заяви, че подкрепя ветото на държавния глава и заяви "конфликт на интереси".  "Искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен. Затова заявявам конфликт на интереси. Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално да ви предложа нещо – не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат“, запита Данаилов.

Отговори му шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов: "Моят баща почина на 62 години от рак и не искам да се спекулира с тази тема. Употребявате хората". Той подчерта, че в ГЕРБ разбират проблемите на онкоболните, защото и Вежди Рашидов, и Йорданка Фандъкова са минали през това заболяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във