Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отхвърлиха увеличение на заплатите на учените

Депутатите не приеха да има минимални прагове за трудовите възнаграждения на учените и преподавателите във висшите училища, БАН и Селскостопанската академия. Със 77 гласа "за", 40 "против" и 69 въздържали се парламентът отхвърли внесените от БСП промени.

Те предвиждаха базисните възнаграждения да са обвързани с минималната работна заплата за страната и да отразяват качеството на тяхната научна дейност.
По изчисления на вносителите за реализиране на предлагания модел за трудови възнаграждения щяха да са необходими 70 млн. лв. от държавния бюджет.

Анелия Клисарова /"БСП за България"/ коментира, че целта на законопроекта е да преодолее изтичането на мозъци и застаряването на академичния състав.
Учените в БАН и в Селскостопанската академия получават с 200 лева по-малко от средната работна заплата за страната, а заплатата на млад учен е равна на минималната работна заплата, посочи тя и отбеляза, че докторантите получават по 400-500 лева и поиска заплатите им да бъдат удвоени.

Според ГЕРБ законопроектът на левицата не е финансово обоснован, докато измененията, предложени от мнозинството, гарантират прекратяване на масовото присъждане на академични степени и предвиждат наказания за плагиатство. Снежана Дукова коментира, че законопроектът на "БСП за България" е популистки и демагогски, а другият - философски и концептуален. Тя се ангажира скоро да представи справка за възнагражденията в преподавателския и ректорския състав на висшите училища. По думите й доходите там никак не са малки.

Стоян Мирчев я репликира, че има голяма диспропорция при заплащането на университетските преподаватели. "Последните седем години палачите на науката са точно финансовите министри на ГЕРБ и това са защитниците на посредствеността. И всичко това е разбираемо, защото единствената книга, която е прочел министър-председателят на Република България, се нарича "Винету", коментира той.

Милен Михов /"Обединени патриоти"/ посочи, че законопроектът на левицата трябва да се разглежда в рамките на бюджетната процедура. По думите му предлаганите изменения гарантират държавна субсидия за университети, които не могат да покрият изискванията за заплащането, и е безсмислен за университети с добри финансови възможности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във