Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отхвърлиха предложенията за призчисляване на пенсиите

Парламентът отхвърли предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите. "За" гласуваха депутатите от БСП, ДПС и "Воля", а управляващото мнозинство - ГЕРБ и Обединени патриоти, се въздържаха.

От БСП остро разкритикуваха опонентите си. Според левицата ГЕРБ и националистите нямат никакво намерение да изпълнят ангажимента си към огромна част от пенсионерите. Социалистката Надя Жекова обясни, че над 1.5 млн. пенсионери са с пенсии под прага на бедността. "Положението не търпи отлагане, нарастването на средния осигурителен доход за 2016-а спрямо 2007-а е повече от 200%, което има негативни последици за пенсионерите. Преодоляването на това различие може да се осъществи само с преизчисляване", посочи тя. Жекова подчерта, че ако промените, предложени от БСП се приемат няма да се нарушат финансовите параметри в бюджета.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов я репликира и заяви, че с Патриотите ще изпълнят програмата си. "БСП трябва да участва в процеса на преизчисляване на пенсиите, но не както сега, в зала. Имали сте възможност да управлявате, да направите много политики, процентът на инвалидните пенсии е много голям и всички го знаете", посочи Цветанов и допълни, че след реформиране на ТЕЛК и ограничаване на отпускането на фалшиви инвалидни пенсии би могло да се преизчислят всички пенсии.

В крайна сметка 98 депутати бяха "за", 7 "против", а 108 се въздържаха, с което предложението нe бе прието.

От БСП предлагаха преизчисляване на всички пенсии от 1 юли тази година на база на средния осигурителен доход за 2013 година. По техни изчисления това  ще струва 400 млн. лева до края на годината, а за една година - около 800 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във