Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отмяна на санкциите срещу Русия

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата Народното събрание да се обяви против санкциите срещу Русия, които бяха наложени от Европейския съюз заради незаконното анексиране на Кримския полуостров. За отмяната на санкциите гласуваха само 82 депутати от "БСП за България" и "Атака".

Проектът за решение е подписан от 58 социалисти и беше внесен в деловодството на парламента на 31 юли миналата година. Днес разглеждането му бе вкарано в дневния ред чрез процедура, в която всяка първа сряда от месеца една парламентарна група предлага извънредна точка в работната програма.

Според червените депутати е необходимо санкциите да бъдат отменени, за да бъдат постигнати по-динамични търговски и икономически отношения между България и Русия. От БСП изтъкнаха, че санкциите не работят и че е нужен диалог с федерацията.

От ГЕРБ обявиха, че диалог с федерацията има и в момента и доказателство за това е намалената с близо 40% цена за доставка на руски газ в България. Според управляващата партия решението на парламента за премахване на санкциите не гарантира конституционна самостоятелност на изпълнителната власт.  От ГЕРБ обвиниха столетницата, че прокарва решението си сега, за да решава вътрешнопартийни въпроси преди прекия избор на чеврен лидер.

Предложеното решение на практика не може да отмени санкциите. То само представлява позиция на Народното събрание срещу тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във