Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отхвърлиха мажоритарната избирателна система

Депутатите отхвърлиха на първо четене внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, предвиждащи промяна в избирателната система. Това стана с 98 гласа „за”, 121 – „против” и 1 – „въздържал се”. Предложението бе подкрепено само от вносителите от ГЕРБ и партия "Воля" на Веселин Марешки.

Законопроектът предвиждаше промяна на изборните правила при избори за народни представители и преминаването от пропорционална към мажоритарна система, в резултат на проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум.

От ГЕРБ предвиждаха въвеждането на мажоритарната изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната. Кандидатите за народни представители трябваше да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район, като кандидатите няма да могат да бъдат включвани в кандидатска листа на друга партия, коалиция или инициативен комитет.

Предвиждаше се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента на републиката въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт. 

Очаква се в следващите седмици парламентът да разгледа два проектозакона за промяна на изборната система и регламента на вота. Марешки внесе свой проект за въвеждане на мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура. В следващите дни БСП ще представи законопроект за смесена система, при която 120 кандидат-депутати ще бъдат избирани мажоритарно, а другите 120 - пропорционално.

Между другото депутатите не подкрепиха и промените в Изборния кодекс, внесени от ДПС. Текстовете предвиждаха премахване на задължителното гласуване и на квадратчето "не подкрепям никого". В проекта на движението се предлагаше и разрешаване на предизборна агитация на език, различен от българския, при осигурен превод. ДПС искаше връщане на старите правила за отваряне на избирателни секции в чужбина, както и да се реши феноменът 15/15 с т.нар. "преференциален вот". Срещу тези поправки се обявиха 113 народни представители, 69 се въздържаха, а "за" бяха 24.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във