Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите отхвърлиха ключови текстове в реформата на Москов

Национална здравна карта ще определя броя на болниците в зависимост от потребностите на всяка област. Това предвиждат приетите от здравната комисия в парламента промени в Закона за лечебните заведения. В същото време обаче депутатите отхвърлиха ключови идеи за реформи в здравеопазването на министър Петър Москов.

Така например с гласовете на БСП и ДПС отпадна идеята НЗОК да сключва договор само с болници, обединени в консорциум и осигуряващи комплексно лечение.

"Възможността касата отново да сключва договор с болница, която не гарантира целия път на лечението на пациентите и касата финансира комплексността на цялото усилие по лечението, а не отделен епизод, избран от определен бизнесмен – шеф на болница, за мен е категорично неприемлив и ще се боря до последния момент в зала това да бъде променено, защото това е срещу интересите на пациентите", заяви Москов след гласуването.

Министърът обясни още, че законът не е приет във вида, в който го е представил. Така например са отпаднали текстовете, които гарантират, че касата ще финансира само тези лечебни заведения, които осигуряват на всеки един български пациент комплексност на лечението.

Само преди месец в последния работен ден на парламента депутати от ГЕРБ внесоха законопроект за промени в Закона за лечебните заведения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във