Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите от "Воля" влязоха в пленарната зала с тениски с надпис "Аз съм Марешки"

Депутатите от "Воля" влязоха в пленарната зала с тениски с надпис "Аз съм Марешки". Причината е присъдата на техния лидер, издадена от Варненския апелативен съд. Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване. Съдебният акт подлежи на касационна проверка.

"Призоваваме българските граждани, които виждат и осъзнават цялата схема на случващото, да не се поддават на манипулациите и да подкрепят Веселин Марешки, както той беше и е до тях вече 30 години. Няма да допуснем някой да лъже Брюксел. Онези, които умишлено заблуждаваха хората, че "Воля" е някаква патерица на управляващите, следва сега да си дадат сметка какво всъщност се случва. Ако мълчим, утре всеки един може да бъде дискредитиран и притиснат с подобни манипулации", заяви народният представител на "Воля" Пламен Христов в декларация от името на групата. Заедно с него на трибуната се качиха и останалите депутати от парламентарната група на "Воля"

"Рано или късно доброто побеждава. Случаят с Веселин Марешки ще бъде тест за цялото ни общество - кой на чия страна е, дали има смелост да защитава истината или избира страната на изгнилата система", каза още Христов. Той попита дали подобна "саморазправа" срещу една млада партия като "Воля" е правилният път.

Според депутата, "Воля" е плод на огромна обществена енергия. И дългът на партията пред българските граждани е да устои на всички удари.

"Долу ръцете от г-н Марешки! Ако не можете да намерите истинските олигарси и да върнете вярата в истинското правосъдие, оставете това на честните и достойните да го направят", каза още Христов.

БСП призова депутатите от "Воля" да оттеглят лидера си от поста зам.-председател на Народното събрание, а ако не го направят, от ГЕРБ да внесат такова предложение. 

Според социалиста Кристиан Вигенин присъдата на Марешки е петно върху и без това сринатата репутация на парламента. "Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредното твърдение за политическата кома, в която това Народното събрание е изпаднало. Тази присъда е петно върху институцията на Народното събрание. Тя остава в съзнанието на гражданите и в историята на парламента", каза още Вигенин.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във