Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите от София и Букурещ: Несправедливо ни третират за Шенген

Към момента има несправедливост по отношение на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство, важна е взаимната подкрепа. Това каза председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов. Темата бе обсъдена на среща между Цветанов и Дорел Къпрар, председател на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент.

"Северната ни съседка спазва своя ангажимент към НАТО и отделя вече две на сто от БВП за отбрана като така изпреварва България в изпълняване на задълженията си за модернизация на румънската армия.  В рамките на година и половина са проведени няколко съвместни заседания на вътрешните комисии на двете страни - в Русе и в Букурещ. Това, даде възможност за надграждане на парламентарното взаимодействие по тема "Сигурност", каза Цветанов. 

Той напомни, че от януари 2019 г. Румъния поема председателството на ЕС и темата на българското председателство за Западните Балкани ще продължи и при румънското.

"И двете държави желаем да се присъединим, защото изпълнихме задълженията си и продължаваме да ги изпълняваме по отношение на ЕС",  отбеляза Дорел Къпрар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във